LYME CHOROBA STRAVY Okrem antibiotík a bylín, diéta je ďalšou súčasťou liečby pre Lyme disease. Je dokázané, na dlhú dobu, že jedlo, ktoré jeme, má vplyv na naše zdravie a dobre-bytosť. Nielen ovplyvňujú regeneráciu buniek a metabolických procesoch, ale aj fungovanie imunitného systému, ktorá je rozhodujúca v Borrelia spirochaetes infekcie. Ak ste preťažený s mätúce informácie a neustále sa pýtať sami seba, niektoré z týchto otázok: • Môžem jesť lepku a mlieka a mliečnych výrobkov? • Ako podporovať čreva prirodzene? • By som sa mal vzdať mäsa? Ktoré krúpy sú najzdravšie? • Ktorý olej vybrať? • Musím dodržiavať prísnu diétu? Potom tento self-help knihy je určite pre vás! Pôjdeme cez najpopulárnejšie diéty na Lyme choroba liečba spolu, budem odpovedať na najčastejšie kladené otázky a zdieľať chutné a zdravé recepty vám pomôžu obnoviť. OBSAH 1. SACHARIDY Cukor Krúpy Lepok 2. TUKY 3. BIELKOVINY Mäso Ryby Mliečne výrobky Strukoviny 4. ALKOHOL 5. PROBIOTIKÁ 6. KOLAGÉNU 7. HYDRATÁCIA 8. KORENIE 9. KOKTAILY 10. PREHĽAD NAJPOPULÁRNEJŠÍCH DIÉT POUŽÍVA NA LIEČBU LYME CHOROBA 11. ZÁVERY 12. ODKAZY Copyright © Healthylife S. C., Chorzów 2022 Všetky práva, vrátane aj právo na reprodukciu textov v celku alebo v časti, v akejkoľvek podobe, sú vyhradené. 1. SACHARIDY Sacharidy sú skupinou zlúčeniny s názvom cukrov. Avšak, to znamená, že by sme mali vylúčiť všetky sacharidy z našej stravy? Sacharidy možno rozdeliť na jednoduché a zložité. JEDNODUCHÉ Biely chlieb, ryža, cestoviny Cukríky, cukrovinky, cukrovinky Sladené nápoje Cukor, džem, med V KOMBINÁCII Celozrnné pečivo a cestoviny, Krúpy, hnedá ryža Ovsené vločky, otruby Celozrnné výrobky bez pridaného cukru V tomto prípade, je veľmi ľahké vidieť, že jednoduché cukry, pod vedením najpopulárnejších biely cukor, sú škodlivé pre naše zdravie. Cukor • Cukor výrazne oslabuje náš imunitný systém, zatiaľ čo zhoršuje zápal v našom tele. • To nemá žiadnu výživovú hodnotu. • To je hlavný produkt, ktorý podporuje výskyt mycosis, na ktoré sme mimoriadne náchylný počas antibiotickej terapie. • To zvyšuje riziko mnohých choroby srdca. • To prispieva k zníženiu odolnosť voči bakteriálnym infekciám. To je dôvod, prečo, najmä počas choroby, stojí to za zníženie jednoduché sacharidy z našej stravy, najmä biely cukor a výrobky bohaté na to. Však, to nie je stojí za to vzdať sa všetkých sacharidov, vrátane takých bohaté na živiny krúpy. Krúpy Krúpy sú vyrobené z obilných zŕn. Kukurica je hlavná zložka pri výrobe kukuričnej krupice. Pšenica je hlavná zložka pri výrobe farina, bulgur a kuskus. Pohánka je hlavná zložka pri výrobe pohánka krúpy. Pearl krúpy a pot jačmeňa sú vyrobené z jačmeňa, a proso krúpy z prosa. Krúpy sú vyrobené čistenie obilia a potom krájanie, rezanie, brúsenie alebo pražením to. Nižší stupeň čistenie a mletie obilia, viac hodnotných živín v krúpy obsahujú. Pohánka a proso krúpy sú medzi najzdravšie, zatiaľ čo farina a kuskus sú medzi najviac čistiť. TOP 1: Pohánka krúpy • Vysoký obsah vlákniny – reguluje črevné funkcie • Vysoké hladiny železa, kyseliny listovej, zinku, jódu • Bohaté na vitamíny skupiny B alebo vitamín E TOP 2: Proso krúpy • Bohaté na vitamíny skupiny B, fosfor, zinok, meď a mangán • Nízky glykemický index • Veľké množstvo bielkovín Lepok Lepok je bielkovina, ktorá sa skladá prevažne z gliadin a glutelin. To je to, čo dáva pečivo ich fluffiness a pružnosť, čo je potrava v západnom svete. Najčastejšie obilie obsahujúce glutén sú pšenica, ale aj raž, jačmeň a ovos. Existujú niektoré choroby, pre ktoré bezlepková diéta je jediná liečba. Takéto ochorenia patrí: • Celiakia Je to autoimunitné ochorenie, ktoré spôsobuje poškodenie klkov v tenkom čreve. To vedie k malabsorpciou a gastrointestinálne poruchy (hnačky, plynatosť, zápcha, nadmerná plyn). Ochorenie sa vyskytuje u približne 1% populácie. • Non-coeliac lepok citlivosť Najčastejšie príznaky, že pacienti sa sťažujú sú bolesti brucha, nadúvanie, kožné vyrážky, bolesti hlavy. Tam sú početné problémy v správnej diagnostike ochorenia, ako sú predbežné vylúčenie mnohých ochorení. • Duhring choroba Je to autoimunitné ochorenie, charakterizované tým, kožné lézie ako pupence, pľuzgiere a erytém. To má spoločné aetiology s celiakia - tam je sploštenie črevné klky. • Pšenica alergie Imunitný systém je aktivovaný a IgE závislé a IgE-nezávislé reakcie sa vyskytujú. Vo väčšine prípadov pacientov, len je potrebné vylúčiť pšenice zo svojej stravy, bez toho, aby sa vzdali všetky výrobky, ktoré obsahujú lepok. Bežné príznaky sú žihľavka, bolesť brucha, vracanie, astma, edém a, u ľudí s atopickým ekzémom, rýchle zhoršenie príznakov. Preto neexistuje žiadny výskum-preukázané informácie, že ľudia s Lyme choroba budú mať zdravotné prínosy po s výnimkou výrobkov obsahujúcich lepok zo svojej stravy. Avšak, je potrebné znížiť príjem vysoko spracované zrná, napríklad pšeničnej múky a výrobkov z neho. Ich výmene s celozrnné obilniny a diverzifikáciu diéta produkty, ktoré sú vyrobené z iných zrná ako proso (proso krúpy), bude mať pozitívny vplyv na naše zdravie. Tiež si pamätám, že bezlepková diéta je veľmi prísny a ak zle vyvážené môže obrátiť sa, že je nedostatok potravy. Mnoho výrobkov, ktoré považujeme za bezlepková môže mať stopy lepku v nich. Tieto zahŕňajú mrazené zmesi zeleniny, kečup, prášok do pečiva, korenie, sušené ovocie, čajov a lieky. Prirodzene bezlepkové produkty patria: ryža, kukurica, zemiaky, sója, proso, pohánka, tapioka, quinoa, ovocie, zelenina, šošovica, cícer, fazuľa, a mäso. Bezlepkové výrobky sú označené licencovaný prešiel spike prihlásiť. Takže predtým, než sa dostaneme za to, čo si myslíme, že je bezlepková strava v obchode, mali by sme sa uistiť, že neobsahuje aj stopové množstvo lepku. Okrem toho, nemali by sme sa domnievať, že bezlepková strava je v podstate zdravý. Ready-made bezlepkové pečivo, chlieb, pečivo, tortillas alebo sladkosti na trhu k dispozícii sú štatisticky viac nasýtených a majú vyšší glykemický index. Navyše, pre vyššie uvedené výrobky sa budeme venovať 2-3 krát viac ako na tradičný chlieb alebo múky. ČUČORIEDKA A KOKOSOVÝ PUDING PŠENO Zloženie: - 200g varené pohánka - 250g kokosové mlieko - 1/3 lyžičky škorice -1/3 lyžička kardamon -1/2 lyžičky kurkumy - bobule (slúžiť) Príprava: Dajte varená pohánka do hrnca, zalejeme v mlieku a pridáme korenie. Priveďte do varu. Zrušil a zmes. Podávame s čučoriedky. 2. TUKY Tuk je nevyhnutný v našej strave. To nám poskytuje nielen s esenciálne nenasýtené mastné kyseliny (Efa), vitamíny rozpustné v tukoch (A, D, E, K), ale tiež sa podieľa na syntéze hormónov a zvyšuje chuť do jedla. Avšak, množstvo a kvalita tuku spotrebované je dôležité. Rozlišujeme medzi: • Živočíšne tuky Väčšina z nich nám nasýtených mastných kyselín (SFAs), ktoré sú zlé pre naše telo (mäso) alebo cholesterol (mäso a mliečne výrobky). Avšak, táto skupina tiež zahŕňa mastných rýb, ktoré sú bohatým zdrojom omega-3 mastných kyselín a majú pro-zdravotný účinok na naše zdravie. • Rastlinné tuky Tieto zahŕňajú mononenasýtené mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú v olivový olej, repkový olej a avokádový olej, ako aj polynenasýtené mastné kyseliny n-3 a n-6 rodinných ktoré zahŕňajú ľanový olej, hroznový olej, orechy, atď. Riziko ischaemic heart disease je znížená o 2 až 3% po 1% energetického príjmu nasýtených mastných kyselín (SFAs) sa nahrádza polynenasýtených mastných kyselín. Tuk je produkt, ktoré sme zvyčajne spájajú s zlé aspekty. Najviac často opakovaný mýtus je, že vzhľadom na tuku sme priberanie na váhe. Vychádza sa zo skutočnosti, že 1g tuku sa rovná 9kcal. A napriek tomu, že tuky patria k vysoko energetických produktov, nie všetky z nich by mali byť rovnako zlé. Tuky, ktoré si zaslúžia pozornosť: - avokádo - olivový olej - jedlý olej - mastné ryby - nuts - semená a zrná Produkty vyhnúť, sú mastné mäso, masť, spracované potraviny, tavený syr a palmový olej. NEZABUDNITE! Sójová olej, slnečnicový olej, ľanový olej, kukuričný olej, hroznový olej, tekvicové semienko olej, sezamové semienko olej a olej z pupalky dvojročnej sú určené len na spotrebu surovín, napr. v šaláty (pretože sú bohaté na polynenasýtené mastné kyseliny, ktoré oxidáciu rýchlo, ak je zahriaty). Čo by sme mali používať na vyprážanie? Najlepším riešením by bolo, olivový olej a repkový olej, ktoré majú vysokú thermostability a ako som písal vyššie, sú väčšinou zložené z mononenasýtené mastné kyseliny. Kokosový olej, ktorý sa nedávno stal veľmi populárny, aj keď to je tiež charakteristický vysoký thermostability, pozostáva predovšetkým z nasýtených mastných kyselín, ktoré majú negatívny vplyv na naše zdravie. Pamätajte tiež, že vyprážanie nie je preferovaný spôsob varenia a mali by byť používané len príležitostne. 3. BIELKOVINY Vedľa tukov a sacharidov, to je posledný z makroživín v našom tele. Jeho hlavnou funkciou je obnova opotrebovaných tkanív. Jeho hlavnými zdrojmi sú: Mäso Najčastejšie konzumované druhov mäsa sú hovädzie, bravčové, kuracie, morčacie alebo, viac zriedka, teľacie, konské mäso, ovčie, kozie mäso alebo jahniat. Mäso, napriek tomu, že je dobrým zdrojom bielkovín, často obsahuje vysoké množstvo antibiotík. Mäso, ktoré je najviac náchylný k zvýšenej hladiny antibiotík je hydina. Na druhej strane, sme vľavo s červené mäso (hovädzie, teľacie, bravčové, jahňacie, baranie mäso, konské mäso alebo kozie mäso), ktoré počúvame veľa o tom, ako z hľadiska karcinogénne produkty. V roku 2015, Medzinárodná Agentúra pre Výskum Rakoviny klasifikované červené mäso v skupine 2A čo znamená, že je pravdepodobne karcinogénne. Vysoká spotreba je preto môže mať veľmi negatívny vplyv na naše zdravie. Takže to, čo by sme mali robiť? Znamená to, že nie je stojí za to jesť mäso vôbec? S výnimkou úplne bude problematické pre mnoho ľudí, ale ak mäso je hlavným zdrojom bielkovín v strave, potom to stojí za zváženie vážne obmedzuje na sumu, ktorú jesť a výmena s ostatnými nižšie uvedených produktov. Ryby Na jednej strane, ryby, je známe, že sú hlavným zdrojom omega-3 mastných kyselín, ale na druhej strane, často počujeme, že nie je stojí za to jesť ryby, pretože znečistenia. Čo robiť v tejto situácii? Ktorí by sme mali počúvať? Poďme začať s znečistenia. Najprv sme sa báli ťažké kovy (kadmium, ortuť, olovo). Avšak, Morský Rybolov Ústav zverejnené údaje, ktoré ukazujú, koľko z jednej ryby by sme mali jesť pre množstvo znečisťujúcich látok (najmä ortuti) je škodlivý pre nás. Údaje sú zobrazené v tabuľke nižšie: Ryby produkt množstvo rýb, musíte jesť za týždeň prekročiť bezpečné hladiny ortuti Baltského cod Nad 2 kg Kapor Približne 3 kg Údené nórsky losos Nad 2 kg Alaska pollock Nad 11kg Pstruh Nad 2 kg Ryby, najmä mastné ryby, sú veľmi cenným zdrojom nenasýtených kyselín EPA a DHA. Tieto kyseliny majú nielen priaznivý vplyv na srdce fungovaní, ale aj zlepšiť fungovanie orgánu zraku, posilnenie kostí a kĺbov a podporu fungovania mozgu. Jesť asi 1-2 porcie (85-150g) mastných rýb týždenne znižuje riziko úmrtia na srdcové ochorenia o 36%! * Losos, sleď, makrela, sardely, sardinky, okrem iného, sú považované za mastné ryby. Tak vidíte, že výhody jesť mastné ryby ďaleko prevyšujú možnosť byť otrávený ťažké kovy ako ortuť. Avšak, ak máte stále obavy o kontaminácii, to je navrhol, že ste sa vzdali losos brucha, ktoré majú najvyšší obsah ortuti, a nahradiť ich pstruh dúhový, ktorý má oveľa menej, ako je losos, napríklad. Ak však nechceme jesť ryby, pretože, napríklad, jeho chuť, mali by sme zvážiť doplnenie s 250 mg EPA a DHA vo forme rybieho oleja alebo mikrorias (verzia pre vegánov). Bohužiaľ, spotreba vlašské orechy, alebo ľanové semienko (bohaté aj v spomínanej kyseliny) sám nebude tak efektívne, ako je spotreba výrobkov z rýb. Mliečne výrobky Často som počul, že ľudia s Lyme choroba vyhnúť sa laktóza v ich strave. Je to právo? Začnime s tým, čo laktózy je v skutočnosti. Laktóza je mliečny cukor, chemicky vyrobené podľa vzorca C12H22O11. Táto štruktúra naznačuje, že to je disaccharide a je zložený z galactose a glukózy. Kde sa mliečny cukor sa vyskytujú? • Kravské / ovčie / kozie mlieko • Krajiny, syr • Jogurty • Cmar • Kefirs • Krém Na druhej strane, nájdeme zanedbateľné množstvo v tvrdých syrov, quark a feta syrom. Po celom svete, takmer 75% ľudí môže mať problém trávení tejto disaccharide. V Ázijských krajinách je percento dosahuje takmer 100%, zatiaľ čo v Poľsku je rovnako vysoká ako 40%. Je zaujímavé, že intolerancia laktózy postupuje s vekom – máme najviac laktázy (laktóza tráviaci enzým) v detstve. Však veľká časť populácie tiež zvláda aj s jeho trávenie v dospelosti. Okrem toho, často ľudia s tráviace problémy nemajú správa žalúdka, problémy s jednorazová dávka 5-10g (pohár mlieka, malý jogurt, alebo kilo feta syr). Mliečnych výrobkoch, v súčasnej dobe k dispozícii v supermarketoch opustí veľa byť požadovaný v zmysle kvality. Mliečne výrobky sú často "podporované" s mnohými konzervačné látky, zahusťovadlá a účinnosti. Takže ak máte nejaké tráviace problémy po konzumácii mliečnych výrobkov (plyn, plynatosť, bolesť), eliminovať produkty bohaté na laktózu z vašej stravy. Avšak, ak nemáte pocit, žiadne nepríjemné pocity a nechcete vzdať, nezabudnite si vybrať produkty, ktoré sú čo najmenej spracované, ako je to možné a majú čo najkratšom zloženie. Zaujímavé skutočnosti: úplná absencia mliečny cukor v strava pre dlhú dobu môže viesť k postupnému zániku produkcie enzýmu laktázy, ktorý je zodpovedný za jeho trávenie. To znamená, že ak sme v súčasnej dobe nie je cítiť žiadne ťažkosti po konzumácii mliečnych výrobkov, po dlhšej lehote, ktorá nesmie jesť to, sme nemôže vrátiť do pôvodného stavu a pocit nepohodlia. Vajcia Vajcia konzumovať v množstve cca 4-6 za týždeň by nemal priniesť nepriaznivé zdravotné následky. Treba však pripomenúť, že oni sú zdrojom cholesterolu v strave. V 1 vajce (cca 55g) je 200 mg cholesterolu. Čo je viac, vajcia vplyv postprandial oxidácii cholesterolu, čo znamená, že znižujú hladinu LDL "zlého cholesterolu" až 4 hodiny po jedle. Preto by ste si mali pamätať, aby sa neprekračovali vyššie uvedených časť v priebehu týždňa. Strukoviny Môžeme často stretnúť s tvrdením, že rastlinné bielkoviny nie je kompletný. Je to však len čiastočne pravda. Takmer každý zeleniny obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny. Oni sa líšia iba v pomere. Vplyv, ako bielkoviny komplementárnosť je za zmienku tu. Je to kombinácia viacerých rastlinných bielkovinových zdrojov, ktoré majú rôzne sady aminokyseliny, tak, že kompletný výrobok je vytvorený. Nie je žiaden rozdiel, pre naše telo, či sme prijali všetky aminokyseliny z jedného alebo viacerých produktov. Preto je dostatočné kombinovať strukoviny s orechy a všetky potrebné aminokyseliny, sa budú poskytovať. Ďalšie obvinenie voči strukovín je ich chudobnejší absorpcie. Avšak, je potrebné poznamenať, že rozdiel medzi nasiakavosť mäso a strukoviny nie je tak veľký, ako zakryť svoje výhody. Nasiakavosť je pomerne 90% a 80%. Strukoviny patria: šošovica, cícer, fazuľa alebo tofu. Okrem toho, že zdrojom bielkovín, majú tiež vplyv na črevnú microbiome. To je vzhľadom na množstvo vlákniny a antioxidantov (často oveľa vyššie ako v čerstvej zeleniny alebo ovocia). Prečo potrebujeme, aby nasiakli väčšina strukoviny pred varením? Raz som narazil na informáciu, že strukoviny namočíme, pretože majú toxické látky v nich a močenia sme ho zbaviť. Účelom namáčanie fazuľa, cícer alebo hrach je len výrazne znížiť varenie čas. Počas namáčanie, aktiváciou prirodzene sa vyskytujúce enzýmov v nich, látok, napríklad pektín a iné polysacharidy prítomné v bunkových stenách a sú zodpovední za tuhosť konštrukcie zo strukovín rastliny začnú rozkladať. Čo je viac, ak si naliať vodu mimo nich po namočení a varíme ich v sladkej vody, ktorú do značnej miery vyhnúť plynatosť – iný problém je, že mäso milovníkov sťažovať. Ak chcete ušetriť čas, môžete tiež kúpiť chleba alebo cícer z jar. Nutričné hodnoty týchto výrobkov je veľmi podobné a nebude výrazne ovplyvniť vaša strava. BEAN A ORECHOVÉ PASTY Zloženie: • 2 šálky varenej fazule • 1 citrón • 4-5 lyžíc trieslovín vložiť • niekoľko lyžíc vody z varenia fazule • 2 cibule • hrsť kešu orechy plus pár na posypanie • 3-4 polievkové lyžice olivového oleja • štipku soli • 2 strúčiky cesnaku • niekoľko lyžíc vody, aby sa dosiahol požadovaný súlad Príprava: Kocky, cibuľu a opražíme ich s niekoľkými lyžicami olivového oleja. Užite fazuľa cez noc a variť (alebo použite jarred verzia). Kešu orechy namočiť na 1 pohár vody pre 4-6 hodín. Dať fazuľa, namočené kešu, opečená cibuľa, citrónová šťava, olivový olej, voda, ošúpaný cesnak, soľ v mixéri a zmes na vysokú rýchlosť. Ak pasta je príliš hustá, pridajte niekoľko lyžíc vody. Dajte do misy a podávame (môžete ozdobiť pasta s kešu oriešky alebo sezamové semená). 4. ALKOHOL Alkohol je toxín a z tohto dôvodu sa odporúča znížiť jej spotrebu na minimum. Ako je cukor, podporuje tvorbu mycosis a zhoršuje zápal. Okrem toho, že záťaž pečene, ktoré často tvrdo pracuje rovnako, umýva sa elektrolytov a má negatívny účinok na nervový systém a srdce. V prípade ľudí, ktorí trpia Lyme choroba často môže zhoršiť príznaky a ich necítite dobre! Čo o suché červené víno? Koniec koncov, každý má pravdepodobne počul, že je to zdravé a pohár bude určite mať priaznivý účinok na vaše telo. Dlžíme to vyhlásenie, antioxidant resveratrol prítomné vo víne. To má pozitívny účinok na telo tým, že znižuje agregáciu doštičiek. Avšak, štúdie ukazujú, že terapeutické dávky resveratrol, nemožno dosiahnuť od nápojov, alebo dokonca z potravín. S cieľom získať priaznivý vplyv na zdravie, nemali by sme konzumovať viac ako 500 litrov suché červené víno. Je preto navrhol, aby sa úplne vylúčiť alkohol z Lyme choroba stravy. 5. PROBIOTIKÁ Probiotiká sú živé kultúry baktérií a kvasiniek, ktoré podporujú imunitný systém. Probiotiká zlepšenie tesnosti čriev, chráni ju pred škodlivými baktériami, čo je obzvlášť dôležité v prípade antibiotickej terapie. Pochopiteľne, že sme ich nájsť v: • Uhoriek a kapusty • Kombucha (tiež známy ako čaj húb) • Kvass • Kefír • Cmar • Prírodný jogurt • Červená repa sourdough ČERVENÁ REPA SOURDOUGH SO ZÁZVOROM A NÁZNAK KLINČEKY Zloženie: - 1kg beetroots - niekoľko strúčiky cesnaku - 2 l vody - 6-8 klinčeky - lúčna - 2-4cm z čerstvého zázvoru - 2-4 bay listy - 1 lyžicu soli na 1 liter vody Príprava: Ošúpeme cesnak a nakrájame ju na menšie kusy. Rez zázvor do tenké plátky. Variť vodu, premiešajte so soľou a vychladnúť. Umyte beetroots, olúpeme tenko a nakrájame na hrubšie plátky. Usporiadať ich do pohára striedavo s korením a cesnakom. Zalejeme vodou tak, aby všetky beetroots sú dôkladne zakryté. Ak sa plávať na povrchu, stlačte ich, dole s doskou. Spp jar a odložiť na teplé miesto asi na 5-10 dní. 6. KOLAGÉNU Kolagén je veľmi dôležité v liečbe Lyme disease. Kľúčom tu je pochopiť, že Borellia baktérie majú vysokú afinitu pre kolagénových štruktúr. Čo to znamená? Že baktéria sa vždy spočiatku cieľ týchto štruktúr, pretože oni sú tí, ktoré zaručujú ich jedlo. Takže tam je reakciou tu: KOLAGÉN ŠKODY ZNIČENIE V konkrétnom REGIÓNE (Napr. SPOLOČNÝ) INTENZIFIKÁCIA PRÍZNAKY To je dôvod, prečo je tak dôležité starať sa o jeho správne množstvo. Doplnky sú navrhnuté tu, ale nezabudnite, že aj my môžeme získať kolagénu z potravín. Prírodné zdroje kolagénu: • Želatína • Želé (sladké, slané) • Zvieracie vnútornosti, napr. pečeň • Bravčové koleno, brawn Bohužiaľ, produkty bohaté na kolagén, často nám poskytujú buď veľa cukru alebo zvýšiť úroveň LDL "zlého" cholesterolu. Preto nie je vhodné konzumovať veľa z nich. Dobrý výber, tu bude vývar a rôzne druhy kostí bujóny. KOLAGÉN VÝVAR Zloženie: - Kosti/zvieracích tiel – 1-2 kg - Jablčného octu – 2 polievkové lyžice - Voda – 3-4 l - Polievka zelenina – 1 časť - Koreniny (bay leaf, lúčna, soľ, korenie) Príprava: 1. Umývanie kosti a miesto vo veľkom hrnci. 2. Pridajte vodu a ocot. 3. Priveďte do varu, potom znížte tepla/sporák nízka. Odstráňte penu. 4. Po varení asi 2 hodiny, pridáme olúpané a umyté zeleniny a korenín. 5. Varíme tak dlho, ako je to možné (asi 6-8 hodín). Voda by sa "bublina" – nie varu. 6. Napätie kvapaliny z kostí a zeleniny. 7. Keď sa ochladí, vývar by mala mať konzistenciu želé. 8. Vývar môžu byť uložené na asi 5 dní v chladničke, alebo 3-4 mesiace v mrazničke. 7. HYDRATÁCIA Naše telo sa skladá z vody v o 60%, tak to nie je prekvapujúce, že voda sa podieľa na takmer všetky procesy v tele. Lyme choroba výrazne zaťažovali naše telo toxínov. Pitie veľkého množstva vody automaticky čistí telo tieto toxíny a poskytuje prirodzenú detoxikáciu. Dehydratácia, na druhej strane vedie k skladovanie toxických látok v tkanivách a bunkách. Tak koľko tekutín vypiť za deň? To je navrhol, že ženy by mali vypiť 1,5 litra a muži 2 litre vody, ale to je veľmi nepresné. Ak by 100kg osoba piť rovnaké množstvo ako 50 kg osoba, hydratovať telo? Presnejšie hodnota sa preto predpokladať, že dospelí by mali konzumovať 33ml tekutín na každý kg telesnej hmotnosti. Čo znamená slovo "tekutiny" znamenajú? 1. Voda, samozrejme, je najviac žiaduce zdrojom hydratácie pre naše telo. Najlepšie je piť mierne teplé. Môžete pridať rôzne druhy ovocia alebo zeleniny na náš pohár (voda s uhorkou a mint je ideálny nápoj pre horúce dni). 2. Čaj – vynikajúci pre letné ako aj zimné. S nádychom pomaranč, citrón alebo klinčeky, bude teplé vás na všetky zimné večer. 3. Káva – existuje mnoho kontroverzie o tom. Nie je veľa štúdií o vplyve kofeínu, najmä kávy, na priebeh Lyme choroba alebo jeho co-infekcie. Avšak, mýty o káve sa čoraz viac debunked, napriek tomu, že to bolo v nerešpektovanie na mnoho rokov. Nižšie sú uvedené niektoré základné fakty o spotrebe kávy: - Káva nie je pri jej dehydratácii, aspoň pri konzumácii v časti o 500 mg kofeínu/deň. Jeden šálka variť je asi 60 mg, takže dávke, ako pri jej dehydratácii je o 6 šálok denne - To nie je leach horčíka. Uvarená káva má o 60 mg kofeínu a 7 mg horčíka (espresso aj dvakrát toľko). Štúdie ukazujú, že po konzumácii 400 mg kofeínu/deň, strácame len 4 mg horčíka močom. - Obsahuje antioxidanty (chlorogenic kyseliny a jeho metabolitov), ktoré prispievajú k zníženiu tlaku krvi alebo zníženie oxidačného stresu. Je ho preto možné predpokladať, že káva chráni pred srdcovými ochoreniami a znižuje riziko rakoviny (pečeň, hrdla, kože, prostaty). Preto nevidím žiadny kontraindikáciou na pitie kávy, keď trpí Lyme choroba a jej koinfekcie. Pamätajte však, že každý organizmus je iný, každé ochorenie je iný a každý má iný prah kofeínu tolerancie. Preto, ak budete mať nejaké negatívne príznaky po pití ho – stop pitnej to. 4. Šťavy sú najhorší výber. Obchod-kúpil šťavy majú veľa pridaného cukru (až 5 lyžičky na 1 pohár).Je to preto, lebo vlákna, a najviac vitamínov a minerálnych látok sa nachádza predovšetkým v šupke.   8. KORENIE Koreniny sú misky zložky pridávajú v malom množstve na zlepšenie svojej chuti a vizuálnu príťažlivosť. Máme si uvedomiť, že korenia a bylinky majú tiež cenné liečivé vlastnosti? Tu sú moje TOP 5 korenie: • Kurkuma Hlavná zložka, ktorá dáva korenie jeho žltej farby je curcumin. Má protizápalové a antioxidačné vlastnosti a tiež chráni telo, hlavne pečene, od toxínov. Vďaka svojej otepľovanie, tráviaceho a cholesterolu-zníženie vlastnosti, curcumin je tiež používaný ako doplnok stravy. Existuje veľa receptov ako "zlatý mlieko", ktoré využívajú vlastnosti kurkuma, ale moje obľúbené a najrýchlejší spôsob, ako používať toto korenie je zaradiť ju do vývaru. Nebude meniť nádherný chuť polievky, ale dám to intenzívne, krásne farby. • Zázvor Zázvor môže byť použitý s pridaním cesnaku (to je veľmi populárny v kórejský alebo Thajská kuchyňa), zatiaľ čo na varenie večere, ako aj v čaji. To je asi najčastejšie používaný tehotných žien, ktorí trpia ranné nevoľnosti a ľudí, ktorí zápasia s morská choroba. Zázvor stimuluje produkciu slín a žalúdočnej šťavy a prináša úľavu od nevoľnosti. Vďaka ginerol a jeho anti-poburujúce vlastnosti, používa sa v mnohých autoimunitných ochorení. Kontraindikácie pre používanie zázvoru patrí zápalové kožné ochorenia a krvácanie. Mali by ste sa tiež vyhnúť pričom bylina s aspirínom, ako obe látky majú krv-riedenie vlastnosti. • Cesnak Cesnak má antipyretický vlastnosti, ale čo je dôležitejšie pre Lyme choroba, má tiež detoxikačné účinky. Pomáha odstraňovať ťažké kovy ako olovo a kadmium z tela. Čo je viac, odstraňuje parazity, vrátane baktérií a kvasiniek ako je Candida albicans, a navyše prispieva na rozvoj prospešnej črevnej bakteriálnej flóry. Preto, aj napriek jeho charakteristické štipľavý zápach, oplatí sa pridať ju na večeru, pitie vo forme sirupu s citrónom alebo pečenie a pridávať k vložiť (napr. fazuľa vložiť). • Škorica Škorica má protiplesňové vlastnosti – to inhibuje rast prvoky a plesní a trávenie jednoduchšie. Avšak, to stojí za to výbere drahšie Ceylon škorica ako jeho Čínsky ekvivalent, pretože má lepší efekt. • Nigella Hoci to bol len získal popularitu v Európe v posledných rokoch, bola používaná pred tisíc rokmi, ktoré starí Egypťania. Nigella má tak veľa vlastností, že jeden by mohol napísať knihu o nich. Používa sa na liečbu prechladnutia, bolesť hrdla, zápal, kožné alergie a posilnenie vlasov. Avšak, jeden by mal byť opatrní so spotrebou nigella počas tehotenstva môže spôsobiť kontrakcie maternice. Avšak, počas obdobia dojčenia, je to stojí za to vrátane ju v menu znova, ako to má pozitívny vplyv na dojčenie. Aj keď, ako môžete vidieť vyššie, bylín nám môže pomôcť bojovať mnohých ochorení a ochorení, ako Lyme choroba, je potrebné pripomenúť, že nie všetky koreniny majú pozitívne vlastnosti. Dokonalým príkladom je soľ. Hoci používa v správnom pomere, nemá vplyv na naše telo negatívne, máme tendenciu ísť za tým. Sme si zvykli na soľ doslova každý pokrm a produktu a my už nie je ako jedlo, ktoré nie je solené. Čerešničkou na torte je glutamanu sodného alebo iné chuťové stimulátory, ktoré sa pridávajú do mnohých produktov a majú obrovské množstvo soli v nich. Soľ v takých množstvách môže spôsobiť hypertenzia, ktorá postihuje viac ako 30% dospelej populácie v Poľsku! To tiež vedie k poruchám v vápnika a fosforečnanu, metabolizmu, čo môže viesť k osteoporóze, a zvýšené riziko rakoviny žalúdka. Mnoho ľudí tiež priradiť Himalájske soli, ktorá je často považované za lepšie, na použitie, pretože 84 minerálov, ktoré obsahuje. Avšak, jeden by mal vedieť, že obsahuje (podľa Barbara Hendel a Peter Ferreira) nielen tieto "dobré" minerálne látky, ale aj polónium a rádium. Žiadne starosti – práve v malom množstve (<0.001 ppm/kg). Ale jeden môže ľahko vidieť, že tieto toľko ako 84 minerálov sú nič, len marketingový trik. Navyše, aby na doplnenie dennej potreby draslíka s Himalájska soľ sám, by sme mali jesť viac ako 1 kg z toho! Odporúčaná denná dávka soli je iba 5-6 g (kávová lyžička), čo znamená, že sme len schopní pokryť naše draslík požiadavka najviac 0,5%. Stojí to za to platiť aj 10-krát viac soli na takéto percento potreby? Tak si to pamätajte si, že soľ je len soľ (NaCl) a my by sme mali výrazne obmedziť.   9. KOKTAILY Lyme choroba často potláča našu chuť do jedla. Bolesti hlavy, bolesti kĺbov alebo celková slabosť tela, aby nám nie túžia akéhokoľvek druhu potravín. Avšak, jedlo je potrebné, nie len na boj, choroba, ale jednoducho žiť. Je to vďaka potraviny, ktoré získavame energiu a silu vstať z postele každý deň. Takže čo robiť, ak nemáme chuť do jedla, ale my chceme podporu našej imunity prostredníctvom stravy. Ideálnym riešením by bolo, koktaily. Môžeme obohatiť našu ponuku s kvapaliny plná antioxidantov (v suché a sladké verzia). Týmto spôsobom sa budeme "prepašovať" základné nutričné hodnoty do tela. Pikantné paradajka koktail: Zloženie: - 1 paradajka - 1 stonka z zeler - 1 strúčik cesnaku - 1 mrkva - štipka soli Príprava: Stlačte všetky prísady v odšťavovač. Ak vkus je príliš korenené pre vás, pridať 1 kus slnku sušených paradajok. Sladká malina koktail Zloženie: - 2 polievkové lyžice hrniec jačmeňa - 1 pohár mlieka (rastlina alebo kravského mlieka) - 1 jablko - 1 čajová lyžička goji bobule - 1 hrsť malín Príprava: Rýchlovarná banku jačmeňa s čučoriedky v pohári vody do mäkka. Pridať mlieko, jablko nakrájame na malé kúsky a maliny a zmes. 10. PREHĽAD NAJPOPULÁRNEJŠÍCH DIÉT POUŽÍVA NA LIEČBU LYME CHOROBA Candida stravy Spoločná liečba pre Lyme choroba je liečba antibiotikami. Mali by ste však vedieť, že to je často príčinou rozvoja mycosis, ktoré môžu byť veľmi nebezpečné pre vaše zdravie a život. To je dôvod, prečo je tak dôležité (najmä pričom antibiotikami) dodržiavať určité pravidlá mycosis prevencie, vrátane stravy. Hlavnou zásadou tohto trendu je, aby sa zabránilo produkty, ktoré vedú k zvýšeniu hladiny cukru v krvi. V takejto stravy je absolútne nevyhnutné, aby sa zabránilo ovocie, džúsy, chlieb, cestoviny, mliečne výrobky, kvasnice a všetky výrobky, ktoré môžu byť prostriedkom pre rozvoj kvasiniek. Avšak, táto diéta je veľmi prísny a často nedostatočné, pretože vylučuje to veľká skupina produktov, je bohatý, napríklad vláknina. Produkty, ako je celozrnný chlieb, cestoviny alebo krúpy nemajú byť vylúčené z našej ponuky. Mali by sme tiež nemali zabudnúť na prírodné jogurty, orechy, surová zelenina, nerafinované oleje, ryby, pyré a strukoviny. Koreniny ako kurkuma, oregano, rozmarín, koriander a Ceylon škorica bude tiež pracovať aj tu. Len vtedy, keď kandidóza je diagnostikovaná (keď je premnoženie z kvasinky Candida albicans kmeň, ktorý fyziologicky dochádza v tráviacom trakte a tam je narušenie našej črevnej mikroflóry), mali by sme uvažovať o alternatívnych spôsoboch výživy terapie. Ketogenic diet Myslím, že toto je najbežnejší spôsob výživy pre ľudí trpiacich Lyme disease. Uvedenie organizmu do stavu ketosis znamená, že namiesto využívania energie z cukrov, naše telo berie z tukov. "Keto diéta" teda znamená odstránenie sacharidov v prospech tukov. To znamenalo zbaviť stresu na čriev a zlepšiť nervový systém. Je však dôležité pamätať na to, že nie všetky tuky sú "dobré". Žiaduce zdroje tukov sú ryby, orechy, avokádo, olivový olej, semená alebo semená. Avšak, na internete a v rôznych publikáciách, ktoré odporúčam tento spôsob stravovania, recepty bohatá na nasýtené mastné kyseliny ("zlé" tuky) zvrchovanými. Tieto zahŕňajú slaniny, mascarpone syr alebo masť. Za zmienku tiež stojí, že ketogenic diet sa neodporúča pre ľudí, ktorých mitochondrie sú vyčerpané a nie sú blokády v metabolických ciest, ktoré sa môžu vyskytnúť v tele napadnutý Borrelia spirochaetes. Strava udržanie tela je normálne pH Okysľovanie organizmu. Pravdepodobne ste sa stretli tento výraz viac ako raz v dodatku reklamy, knihy alebo prostredníctvom ostatných mediálnych kanálov. Začnime s tým, že naše telo má rôzne úrovne pH v závislosti od miesta. Z alkalické v pankreatickej šťavy, cez neutrálne v krvi, aby v žalúdku silne kyslé šťavy. Avšak, všetky tieto hodnoty sú všeobecne komprimované do "pH nášho tela", čo konkrétne znamená, pH krvi a jeho hodnota je medzi 7.35 a 7.45. Ak chceme zmeniť túto hodnotu s našej stravy, sme schopní shift tento index od 0.01 až 0,02 jednotiek. Takže môžete vidieť, že je to zanedbateľný vplyv. Áno, so stravou môžeme ovplyvniť pH nášho moču, rovnako ako 1.2 jednotiek, ale limit jeho pH je v rozmedzí 4.6-7.9 čo znamená, že s tak veľké rozpore strava nebude kľúčovým faktorom. Strava bohatá na zásadotvorné produktov nám prinesie mnoho výhod, cez zvýšené dodávky zeleniny a ovocia. Avšak, je to naozaj stojí za vylúčenie z našej stravy kyseliny-tvarovanie výrobkov, ako sú ryby alebo orechy, ktoré sú zdrojov hodnotné omega 3 mastné kyseliny? 11. ZÁVERY Na internete a v mnohých publikáciách nájdete veľa rád o tom, ako sa na podporu liečby Lyme choroba prostredníctvom stravy. S toľko protichodných informácií budete musieť prístup, všetko s rozumom. Lyme choroba je ochorenie, ktoré trvá mesiace a niekedy aj roky liečiť. Preto, strava by nemala byť trápenie alebo trestu pre vás. Čo je viac, nezabudnite, že každé telo je iné, každá baktéria Borrelia sa bude správať odlišne v závislosti na telo a bude dávať rôzne príznaky. Preto menu by malo byť vybraná samostatne. Len prispôsobením na naše choroby a naše preferencie prinesie maximálne výsledky. Niektoré bežné poradenstvo o tom, ako pomôcť telu bojovať s baktériami a nie zblázniť: • Základnú výživu na vysokú kvalitu potravín. Jedzte veľa zeleniny, ovocia, kvalitných tukov, prírodné probiotiká, celozrnné sacharidy, zaviesť bujóny do vašej stravy a vylúčiť cukor alebo alkohol. • Pite veľa vody. • Odstránenie produktov, ktoré sú škodlivé pre vás. Ak sa necítite dobre, ospalý alebo nafúknutý, obmedziť svoj príjem. Naučiť sa počúvať svoje telo. • Myslím, že vaše strave ako je na výber, nie trest. Diétu si vybrať, je navrhnutý tak, aby pomohla bojovať proti chorobe, ale aj naučiť vás, o správne, zdravé stravovanie, ktoré nemôžu byť považované za "od-do". • Myslieť pozitívne. Naša myseľ je veľmi mocný nástroj, ktorý dokáže divy. 12. ODKAZY: Agnieszka Godek: "Moderné metódy liečby Lyme choroba s co-infekcie (antibiotiká, výživa)" Bordoni, Alessandra, et al: "Mliečne výrobky a zápalu: prehľad klinických dôkazov." Carson, Jo Ann S., et al: "cholesterolu v Strave a kardiovaskulárne riziko: veda, poradenstvo z American Heart Association." Ciborowska H., Rudnicka A., "Dietetics výživa zdravých a chorých osoba"), Diez-Sampedro, Anna, et al. "A bezlepková strava, nie je vhodnou voľbou, bez lekárskej diagnózy." Elli, et al: "Diagnóza lepku súvisiace poruchy: celiakia, pšenica alergikov a non-celiakia citlivosť na lepok." Tomasz Lesiów: "vplyv konzumácie nadmerného množstva jednoduchých cukrov a spracované potraviny na rozvoj systémového mycosis a respondentov vedomosti o predmete" Fielding, Christopher J., et al: "Účinky výživových cholesterolu a tuku nasýtenia na lipoproteínov plazmy v etnicky rôznorodého obyvateľstva zdravých mladých mužov." https://www.nik.gov.pl/aktualnosci/nik-o-stosowaniu-antybiotykow-w-nbsp-hodowli-zwierzat-w-nbsp-woj-lubuskim.html?fbclid=IwAR3VgYOR8yjjb0POUnjAVPVFhdmgenwZbMR4aws1F1SQmHTCw3g2TaUVSb4 Huang, Jiaqi, et al: "Asociácia medzi rastlinných a živočíšnych bielkovín a celkovo a príčina-špecifická úmrtnosť." Jones, Amy L: "Na bezlepková strava: Móda alebo nevyhnutnosť?" K. Nieber: "Zdravotné účinky kávy". Kynast-Víchrice, Massey: "Vplyv kofeínu na denné vylučovanie moču vápnika a horčíka". Leonardi, Michela, et al: "vývoj laktázy vytrvalosť v Európe. Syntéza archeologické a genetické dôkazy." Mozaffarian, Dariush, Eric B. Rimm: "Ryby príjem, znečisťujúce látky, a ľudské zdravie: vyhodnotenie rizík a prínosov." Rafał Nazarewicz: "Dôsledky high-tuk ketogenic diet" Reese, et al. : Nevhodné pre celiatikov. lepku/pšenice citlivosť (NCGS)-aktuálne neurčená porucha bez overené diagnostické kritériá a neznámeho prevalencie." Sabine Weiskirchen, Ralf Weiskirchen: "Resveratrol: Koľko Vína Máte Piť Zostať Zdravý?" https://mir.gdynia.pl/ocena-narazenia-konsumentow-ryb-na-szkodliwe-dzialanie-zanieczyszczen/ Sophie C. Vrah Ondrej K. Blannin , Asker E. Jeukendrup: "neexistuje Žiadny Dôkaz, Dehydratácie s striedmy Príjem Kávy: A Vyvážená Cross-Over Štúdia v, bez Živých Obyvateľov". Štefan Harrod Buhner: "prírodná liečba Lyme choroba a jeho co-infekcie – chlamydiosis a škvrnité horúčky rickettsioses Druhé vydanie, revidované, rozšírené, aktualizovaný." Willett, Walter C. a David S. Ludwig: "Mlieko a zdravie."
Product added to wishlist
Product added to compare.