Barberry

Barberry

- Kategorie : Clánky

Berberín je chemická zlúčenina odvodená z rastliny nazývanej čučoriedka. Táto látka získava rastúcu popularitu v Európe a na celom svete, a to aj medzi ľuďmi trpiacimi lymskou boreliózou a koinfekciou. Je to preto, že čučoriedka má široké spektrum aktivity. Používa sa na liečbu cukrovky 2.typu a inzulínovej rezistencie. Môže mať priaznivý vplyv na pohodu, znižuje hladinu cholesterolu a zmierňuje gastrointestinálne príznaky lymskej boreliózy.

Vlastnosti čučoriedky:

Barberry je cenený pre svoje protizápalové, antioxidačné, hypoglykemické, antibakteriálne a protiplesňové vlastnosti. Je však tiež potrebné rozlišovať niekoľko špeciálnych vlastností čučoriedky:

- zvyšuje produkciu SCFA v črevách. Chráni sliznicu pred poškodením spôsobeným baktériami Borrelia a zmierňuje zápal

- znižuje inzulínovú rezistenciu interakciou s črevnou mikroflórou

- zvyšuje počet prospešných mikroorganizmov

- má silný protiplesňový účinok proti hubám rodu Candida

- má priaznivý vplyv na črevnú bariéru a vedie k zníženiu chronického zápalu

- má antibakteriálne vlastnosti, a to aj proti baktérii Chlamydia pneumoniae. Barberry je z hlavných bylín v buhnerovom protokole pre chlamýdie.

Pôsobí synergicky, t. j. zvyšuje účinnosť niektorých fungicídov, napr. kyseliny kaprylovej

- podporuje odstraňovanie parazitov z tela, ktoré sa používajú hlavne v prípade Giardia Lamblia

Spôsob použitia:

Dráč nájdete v niekoľkých formách:

1. Alkoholová tinktúra

Bylinná tinktúra na báze alkoholu sa vyrába maceráciou čerstvej rastliny v alkohole s plnou silou alebo sušenej rastliny v zmesi alkoholu a vody. Alkohol je vynikajúcim médiom na extrakciu bylín a tinktúry na báze alkoholu sú najobľúbenejšou formou používania bylín profesionálnymi bylinkármi. Macerácia bylín alkoholom urýchľuje účinné látky byliny dodávané do krvného obehu, vďaka čomu je tinktúra rýchlo pôsobiacou formou príjmu bylín.

Odporúčaný príjem: 1 ml x 3-6 denne, koncentrácia 1: 2

2. Nealkoholický extrakt

Nealkoholický extrakt sa pripravuje predovšetkým na báze glycerínu. Glycerín sa stal populárnou alternatívou k alkoholovým tinktúram a je ideálny pre deti a ľudí, ktorí nemajú radi alebo nemôžu konzumovať alkohol. Glycerín však nie je pri extrakcii taký účinný ako voda alebo alkohol. Glycerín má iba asi 60% extrakčnej hodnoty alkoholu. Glycerát Berberis bude teda o 40% slabší ako alkoholová tinktúra.

Odporúčaný príjem: 1 ml x 3-6 denne, koncentrácia 1: 1

3. Zapuzdrená bylina

Kapsuly sa stali veľmi populárnym spôsobom užívania bylín, pretože sú ľahkou a pohodlnou formou dávkovania. Jednou z hlavných výhod kapsúl je, že necítime chuť bylín. Okrem toho, keď vezmete bylinu vo forme mletých bylín uzavretých v kapsule, vezmete všetok rastlinný materiál spolu s rastlinnými vláknami. Pamätajte však, že spolu s mletým Čučoriedkom uzavretým v kapsule prehltnete aj obal kapsuly. Obal kapsuly neprispieva k terapii a musí byť trávený telom.

Odporúčaný príjem: užívajte 1 kapsulu 2-3 krát denne s jedlom.

4. Mletá bylina

Mletá čučoriedka môže byť zapuzdrená alebo pripravená z nej tinktúry.

Vytváranie tinktúr doma:najúčinnejšia koncentrácia je 1: 5 na 70% alkoholu. To znamená, že 1 diel rastlín na 5 dielov alkoholu. 100 g berberínu nalejte 500 ml alkoholu 70% (na jeho prípravu je potrebné zriediť 365 ml liehu so 135 ml vody). Nechajte 2 týždne v tmavej nádobe bez prístupu svetla, môžete tiež nechať v bežnej nádobe, fľaši alebo miske, ale uchovávajte v uzavretej skrinke, aby nebol prístup k svetlu. Každý deň pretrepte, aby sa premiešal. Po 2 týždňoch prefiltrujte, aby ste oddelili rastliny od výsledného alkoholového extraktu-môžete cez lievik alebo cez gázu. Skladujte v tmavej fľaši alebo bežnej fľaši zabalenej v hliníkovej fólii a uložte do skrinky.

Odporúčaný príjem: ½ čajovej lyžičky tinktúry 3-6 krát denne

5. Rezaná bylina

Rezaná bylina je sušená forma Berberis nakrájaná na menšie kúsky. Z rezanej byliny môžete pripraviť bujóny alebo tinktúry.

Odvar: varte 2/3 šálky vody a pridajte 1 alebo 2 čajové lyžičky kôry z čučoriedky. Varíme asi 15 minút., kmeň. Odporúča sa piť 2 až 3 šálky denne.

Kontraindikácie:

Barberry nemôžu používať ženy počas tehotenstva a laktácie.

Vedľajšie účinky:

Berberín obsiahnutý v čučoriedke môže zvýšiť hladinu bilirubínu v krvi , znížiť hladinu sodíka v krvi alebo spôsobiť miernu fotofóbiu.

Product added to wishlist
Product added to compare.