Candida Diéta

Candida Diéta

- Kategorie : Clánky

Súčasný životný štýl ľudí, vrátane nedostatku spánku, neustáleho stresu, nedostatku fyzickej aktivity, častého používania antibiotík a stravy bohatej na spracované výrobky, viedol k tomu, že kandidóza sa stala chorobou, ktorá postihuje čoraz viac ľudí. Existuje premnoženie kvasiniek Candida, ktoré prirodzene kolonizujú našu črevnú flóru.

Viac o hubách Candida nájdete tu

V tomto článku sa zameriame na odporúčania týkajúce sa stravovania, ktoré sú rozhodujúce pri liečbe kandidózy. Aby sme pochopili, aké dôležité je v procese liečby, musíme pochopiť, že huby Candida sú parazity. To znamená, že na prežitie a množenie potrebujú hostiteľa, T.J. osobu, na ktorej budú žiť a ktorá ich bude živiť. A je to cukor, ktorý je ich jedlom. To znamená, že keď sa ich zdroj potravy odreže, huba sa nielen prestane množiť, ale aj po dlhom čase hladovania zomrie. Diéta bez cukru je nevyhnutnou súčasťou liečby kandidózy.

Antifungálna strava

Treba poznamenať, že antifungálna strava by mala byť v prvom rade zdravou stravou založenou na najkvalitnejších produktoch. Mal by poskytnúť telu všetky potrebné živiny a nepriniesť alebo zhoršiť výživové nedostatky.

Antifungálna strava je však veľmi prísna a vysoko eliminačná, a preto by sa mala vždy používať pod dohľadom kvalifikovaného dietetika. Informácie v tomto článku slúžia iba na všeobecné usmernenie a nemali by sa používať ako náhrada za osobný stravovací plán.

Čo by sa malo odstrániť

1. Cukor


Vo forme sacharózy-biely cukor v cukrovej miske, ale aj trstina, kokos, hnedý cukor, sušienky, zmrzlina, cukríky, nutella, buchty, raňajkové cereálie a iné sladké výrobky. Malo by sa tiež pamätať na to, že cukor sa často skrýva v produktoch, o ktorých si nemyslíme, že sú v kategórii "sladké", ako sú hotové omáčky, kečup alebo veľa hotových šalátov.

2.Šťava

Pohár šťavy, ktorý si môžete kúpiť v obchode, môže obsahovať až 8 čajových lyžičiek cukru. Mnohí ľudia, ktorí majú tieto vedomosti, vytlačia šťavu z ovocia sami, takže si môžu byť istí, že nie je pridaný cukor. Je to však dobrá alternatíva pre zdravých ľudí. Ľudia trpiaci nadmerným rastom huby Candida by tiež mali vylúčiť tento druh šťavy zo svojej stravy. V takom prípade sa do šťavy "prechádza" iba fruktóza - cukor obsiahnutý v ovocí vo vysokej koncentrácii, prakticky úplne zbavený živín čerstvého ovocia.

3. Med, datľový sirup, javorový sirup, agávový sirup, džem a ďalšie


Aj keď je to zdravšia možnosť ako cukor, stále je to cukor, iba v inej forme. Tiež veľmi dobrá živná pôda pre huby. Jediným v súčasnosti testovaným a prijateľným sladidlom pri kandidóze je xylitol, erytritol a stevia. Nezabudnite však tieto sladidlá nadmerne používať.

4. Alkohol


Alkohol je toxín A Z tohto dôvodu sa odporúča znížiť jeho spotrebu na minimum. Môže spôsobiť exacerbáciu zápalu a malátnosti. Okrem toho silne zaťažuje pečeň, ktorá aj tak často tvrdo pracuje, vyplavuje elektrolyty a má negatívny vplyv na nervový systém a srdce.

5.Mlieko a mliečne výrobky

Stojí za zmienku, že laktóza v mlieku je cukor. Majte však na pamäti, že ak dlhodobo nepoužívate denníkové výrobky, produkcia laktázy sa zníži, čo môže viesť k intolerancii laktózy. Preto sa po zotavení a zotavení sa z kandidózy odporúča pomaly začať do stravy pridávať produkty ako jogurt, kefír alebo cmar.

6. Výrobky obsahujúce kvasinky


Kvasnicový chlieb, rožky, chlieb, ale musíte pamätať aj na modré a dlho dozrievajúce syry, nakrájaný vývar, ocot, sójovú omáčku, práškové polievky alebo dozrievajúce konzervované mäso.

7. Pšeničná múka


V počiatočnej fáze by ste mali vylúčiť všetky pšeničné výrobky (nezamieňať s lepkom), vrátane celých zŕn a najviac spracovaných obilnín, t.biela ryža. Ak existujú črevné problémy (bolesť brucha, plyn, nadúvanie), je tiež potrebné zvážiť vylúčenie lepku (jačmeň, raž, pšenica, ovos).

Produkty povolené

1. Chudé druhy mäsa


Hlavne hydina-morčacie, kuracie mäso, ale mali by ste venovať pozornosť kvalite mäsa. Odporúča sa kúpiť organické mäso bez pridania antibiotík. Úplne vylúčte klobásy, mastné druhy mäsa, párky alebo vysoko spracované mäso.

2. Ryba


Najmä mastné ryby, bohaté na protizápalové omega-3 mastné kyseliny. Losos, pstruh dúhový, makrela tiež treska alebo pstruh.

3. Celozrnné obilné výrobky


Quinoa, divoká a hnedá ryža, proso, pohánka. Ak nemáte črevné problémy, potom aj výrobky z jačmennej alebo ražnej múky.

4. Zdravé tuky


Repkový olej, olivový olej, pupalkový / ľanový / čierny rascový olej, orechy (nepražené alebo solené, najlepšie s arašidmi), avokádo.

5. Zelenina s nízkym obsahom škrobu


Väčšina zeleniny je povolená, okrem zemiakov, húb, kukurice, sladkých zemiakov a tekvíc (aspoň v počiatočnej fáze ošetrenia)

6. Nie sladké ovocie


Sladké a sušené ovocie sa musí zo stravy vylúčiť. Stojí však za to obohatiť stravu o kyslé ovocie: citrón, grapefruit, kyslé jablká a protizápalové bobule: čučoriedky, ríbezle, černice a maliny.

7. Strukoviny


Spočiatku je povolené používať strukoviny cca. 2 krát týždenne (šošovica, cícer, fazuľa atď.). Táto suma sa môže časom zvýšiť.

V boji proti kandidóze môže pomôcť iba kombinácia antimykotickej stravy diskutovanej vyššie s probiotikami. Pamätajte tiež, že ak používate dlhodobé antibiotiká na lymskú chorobu alebo súbežné infekcie, ste obzvlášť vystavení nadmernému rastu húb Candida. V tomto prípade budú fungovať hlavné princípy antifungálnej stravy, najmä vylúčenie cukru.

Product added to wishlist
Product added to compare.