Prevencia Lymskej choroby

Prevencia Lymskej choroby

- Kategorie : Clánky

Európa je súčasťou sveta, kde sú kliešte endemické. To znamená, že kliešte sa môžu vyskytnúť na celom jeho povrchu. Existuje však niekoľko metód na zníženie pravdepodobnosti uhryznutia kliešťom a prevenciu mnohých chorôb prenášaných kliešťami, vrátane lymskej boreliózy alebo jej koinfekcií.

Čo môžeme urobiť?

V prvom rade by sme sa mali vyhnúť miestam, kde sú obzvlášť prítomné kliešte-vysoké trávy a kríky. V oblasti s bujnou vegetáciou je pravdepodobnejšie, že nás uštipnú pavúkovce.

Ak sa však rozhodneme ísť na také miesta, naše oblečenie je dôležité. Telo by malo byť chránené takým spôsobom, aby sa zmenšila oblasť nechránenej pokožky. Navrhujú sa blúzky s dlhým rukávom, vysoké topánky, pokrývky hlavy a dlhé nohavice. Okrem toho by ste mali nosiť hladké, svetlé oblečenie, aby ste ľahko zistili kliešť.

Po prechádzke sa nezabudnite pozrieť na svoje telo. Venujte zvláštnu pozornosť slabinám, pupku, chlpatým častiam tela, miestam za ušami alebo ohybom končatín. Toto sú" obľúbené " miesta kliešťov. Pamätajte tiež, že larva kliešťa je veľmi malá (do 1 mm) a často skutočnosť, že sme si kliešťa nevšimli, neznamená, že tam nie je.

V lekárni si tiež môžete kúpiť zariadenie na odstránenie kliešťa. Toto je takzvané laso, ktoré vám umožňuje ľahko a bezpečne odstrániť parazit z tela.

K dispozícii je veľa účinných repelentov proti kliešťom. Sú založené hlavne na chemických látkach. Nižšie je uvedená alternatíva pre chemické perparáty. Pamätajte, že prírodné prípravky vyžadujú častejšiu aplikáciu.

Prírodné prípravky:

Existujú tiež prírodné prípravky, ktoré odpudzujú kliešte, komáre, blchy alebo roztoče. Najobľúbenejšie sú éterické oleje: eukalyptus, tymián, šalvia, mäta pieporná, klinček, citrónová tráva, pačuli, citronella a ďalšie. Stačí zmiešať 5 kvapiek éterického oleja napríklad s olejom zo semien pumkin a nastriekať telo. Pamätajte, že náš pot je návnadou pre kliešte, takže po fyzickej aktivite by sme sa mali opäť postriekať prírodnou prípravou.

Jednotlivé oleje nájdete tu

Hotový sprej na báze oleja nájdete tu

Ďalšou prirodzenou cestou môže byť infúzia rozmarínu a tymianu. Byliny by mali byť varené v malom množstve vody, potom vychladnúť a pridať citrónovú šťavu. Pripravený prípravok sa má nastriekať na telo.


Catnip je ďalšia rastlina odpudzujúca kliešte. Infúzia catnipu sa môže použiť na striekanie odevov a tela, ale aj zvierat. Podobným spôsobom môžete použiť infúziu cistusu.

Použitie domácich infúzií je účinné, ale poskytuje pomerne krátkodobý účinok. Aby ste udržali účinok odpudzujúci kliešť, mali by ste svoje telo a oblečenie často.

Poslednou prirodzenou metódou, ktorú zavádzame, sú zariadenia, ktoré vyžarujú špeciálne ultrazvukové impulzy s frekvenciou približne 40 kHz. Sú úplne neškodné pre ľudí a domáce zvieratá, ale blokujú hlavný zmyslový orgán kliešťov. Sú tiež účinné proti blchám.

TICKLESS HUMAN, odpudzovač kliešťov, ktorý nájdete tu

Lymská borelióza je veľmi vážna choroba prenášaná kliešťami a môže napadnúť všetky typy tkanív a všetky orgány ľudského tela. Preto sa jeho príznaky môžu pohybovať od problémov s kĺbmi, všeobecnej slabosti tela, ale aj neurologických zmien. Aj keď riziko uhryznutia existuje po celý rok, je to jar, ktorá je najväčším časom aktivity kliešťov. Takže si pamätajte, že veľa závisí od nás a môžeme do určitej miery zabrániť infekcii lymskou chorobou.

Máj-Mesiac Povedomia O Lymskej Borelióze

Product added to wishlist
Product added to compare.