Propolis

Propolis

- Kategorie : Clánky

Propolis, tiež známy ako včelí lepidlo, sa často nazýva prírodné antibiotikum. Propolis je bohatý na účinné látky amá veľa liečivých vlastností. Používa sa na liečbu mnohých chorôb vrátane hemoroidov, hypertenzie alebo hyperhidrózy.

Čo presne je propolis?

Propolis je hustá látka s lepkavou konzistenciou, ktorú včely používajú na obloženie vnútra úľa, čo umožňuje utesniť jeho štruktúru a chrániť pred patogénmi. Je to zmes živice stromov a kríkov a sekrétov včelích žliaz. Jeho chemické zloženie závisí hlavne od vegetácie zemepisnej oblasti, z ktorej pochádza, a od plemena včiel, ročného obdobia alebo stupňa znečistenia životného prostredia. Hlavné zložky propolisu sú:

- rastlinné živice (50-80%),
- vosky (8-30%),
- polyfenoly (14-16%),
- kvetný peľ (5%).


Propolis je tiež bohatý na triesloviny, terpény, flavóny, organické kyseliny, lipid-proteínové látky, živiny (vápnik, mangán, horčík, zinok, cín, meď, kremík, železo, hliník, striebro, sodík, draslík, chróm, stroncium, bárium, kadmium, vanád, titán) a vitamíny (A, vit. B1, vtip. B2, B5, B6, C, D, E).

Odhaduje sa, že až 300 látok obsiahnutých v propolisu má aktívnu biologickú aktivitu. Preto sa propolsi často používa vo farmakologických výrobkoch a ako prostriedok na podporu fungovania tela alebo na podporu imunity.

Vlastnosti propolisu

1. Pozitívny vplyv na dýchací systém.
2. Liečba vaginálnych infekcií.
3. Podporuje liečbu reumatologických ochorení.
4. Podporuje regeneračné procesy, napr. pooperačné rany.
5. Akcia proti zubným problémom (parodontitída, drozd, precitlivenosť zubov).
6. Podpora proti kožným chorobám.
7. Antimikrobiálna aktivita.
8. Podporuje odolnosť voči infekciám.


Vďaka svojim baktericídnym, antivírusovým, protizápalovým a regeneračným vlastnostiam propolis používajú aj ľudia trpiaci lymskou chorobou a koinfekciami. Buhner pridal propolis vo svojom rozšírenom protokole na podporu kolagénu.


Kontraindikácie:

Propolis napriek mnohým prospešným vlastnostiam je silný alergén. Hlavnými príznakmi alergií sú sčervenanie, opuch a nepríjemné svrbenie kože. Preto sa neodporúča ľuďom, ktorí sú alergickí na včelie produkty.

Propolis sa môže používať v mnohých formách: tablety, areosoly, prášok, čapíky, masti alebo liehové extrakty. 30% propolisovú tinktúru nájdete aj v našom obchode lymeherbs.

Product added to wishlist
Product added to compare.