Spánok a imunita

Spánok a imunita

- Kategorie : Clánky

Antibiotiká, bylinky, diéta, bio rezonancia, kyslíková terapia ... existuje mnoho tradičných a alternatívnych metód boja proti lymskej borelióze. O životnom štýle a kvalite spánku sa však diskutuje len zriedka.

Spánok je fyziologická aktivita, ktorú trávime v priemere asi 30% nášho času. Za predpokladu, že priemerný človek žije asi 80 rokov, rovnaké množstvo spánku je asi 25 rokov nášho života!

Funkcie spánku

Hlavnou funkciou spánku je predovšetkým regenerácia nášho tela. Preto máme ráno najviac energie, naše telo odpočíva a mozog je okysličený. Nedostatok spánku negatívne ovplyvňuje pamäť, efektívne učenie alebo správnu koncentráciu. Štúdie tiež čoraz viac ukazujú účinky spánku na náladu vrátane úzkosti a depresie. Príliš krátke fázy spánku spôsobujú poruchy sekrécie kortizolu, stresového hormónu, ale aj mnohých pohlavných hormónov, čo sa premieta do fungovania celého organizmu. Muž, ktorý spí v priemere 4-5 hodín denne, znížil hladinu testosterónu rovnajúcu sa mužovi o 10-15 rokov staršiemu.

Spánok a imunitný systém

Môže mať spánok skutočný vplyv na lymskú boreliózu a jej koinfekciu? Absolútne. spánok ovplyvňuje náš imunitný systém a jeho nedostatok spôsobuje:

- Znížená aktivita T buniek .

- Zvýšené hladiny zápalových cytokínov.

- Zníženie produkcie leukocytov.

- Oslabenie funkcie NK buniek, ktoré sú zodpovedné za boj proti patogénom v tele (vrátane Borrelia torticollis a rakovinových buniek).

- Inhibícia sekrécie melatonínu epifýzou.

Fázy spánku:

Spánok je veľmi zložitá fyziologická aktivita, pri ktorej možno rozlíšiť dve hlavné fázy: NREM (rýchly pohyb očí) a REM (rýchly pohyb očí).

Fáza NREM je dlhšia a je zodpovedná hlavne za odpočinok a regeneráciu. Fáza REM je na druhej strane aktívnejšia, mozog je viac stimulovaný a vyskytujú sa sny o spánku. Pre správne fungovanie a plnú silu je potrebné, aby obe fázy "žili v symbióze". Každý cyklus by mal trvať v priemere cca. 100 minút a striedajte (cca. 4-6 spánkových cyklov).

Ako dlho by sme mali spať?

Priemerná požadovaná dĺžka spánku závisí hlavne od veku a je:

9-12h pre školákov (7-12 rokov)

8-10h pre tínedžerov (13-17 rokov)

7-9h pre dospelých (18-64 rokov)

7-8h pre seniorov (65+)

Metódy na zlepšenie kvality spánku

1. Nepoužívajte rozsiahle mobilné telefóny alebo počítače po zotmení.

Telefonát v spálni alebo epizóda televíznej šou v posteli je zlý nápad. Epifýza potom získa informáciu, že vôbec nie je noc, a inhibuje sekréciu melatonínu, nazývaného spánkový hormón. Obmedzte kontakt s červeným svetlom (svetlo produkované elektronickými zariadeniami) najmenej hodinu pred spaním.

2. Udržujte správne podmienky v spálni.

Správna teplota, tma, ticho alebo prirodzené, pohodlné nočné oblečenie tu budú kľúčové.

3. Buďte systematickí.

Vždy by ste mali ísť spať a vstávať v rovnakom čase. Takto zvyknete telo na zavedené schémy. Optimálne množstvo spánku je v poriadku. 21-23 a zobuď sa. 6-8.

4. Nejedzte v noci.

Jedenie pred spaním môže narušiť kvalitu spánku. Najlepšou možnosťou bude jesť posledné, ľahko stráviteľné jedlo najmenej 2 hodiny pred spaním. To isté platí pre silný čierny čaj a kávu.

5. Vyhnite sa fyzickej aktivite večer.

Fyzická aktivita môže pomôcť pri problémoch so spánkom, ale nemala by sa robiť príliš neskoro. Cvičenie pred spaním môže okrem hlasnej, silne osvetlenej telocvične spôsobiť nadmernú stimuláciu tela a uvoľňovanie kortizolu - stresového hormónu, ktorý môže spôsobiť problémy so spánkom a neskôr s kvalitou spánku. Postarajte sa o chôdzu, okysličenie a kontakt s prírodou.

6. Nepite alkohol.

"Alkohol uľahčuje zaspávanie" - často sa môžete stretnúť s týmto populárnym názorom. Avšak alkohol, dokonca aj v malom množstve, môže spôsobiť výrazné zníženie fázy REM spánku a dokonca aj jeho úplné potlačenie.

7. Byliny, doplnky a lieky

Iba keď zmeníte svoje návyky a budete dodržiavať všetky vyššie uvedené body a nevidíte zlepšenie, mali by ste zvážiť doplnenie. Adaptogény sú veľmi užitočné pri upokojení pred spaním, najmä Ashwagandha. Okrem toho môžu byť účinné aj rastlinné zložky, ako je Melissa alebo šafran. Melatonín by mal prísť posledný, ale neberte ho dlho.

8.Meditácia

Pri problémoch so spánkom môže pomôcť aj zameranie sa na dýchanie a uvedomenie si okamihu. Podľa nedávnej štúdie majú ľudia, ktorí pravidelne meditujú, menej problémov s nespavosťou, únavou a depresiou.

Pri liečbe lymskej boreliózy je veľmi dôležitý dostatočný spánok a široko definovaný zdravý životný štýl. Kvalita spánku a životný štýl ovplyvňujú našu imunitu, a tým aj schopnosť tela bojovať proti baktériám Borrelia.

Product added to wishlist
Product added to compare.