Candida Albicans

Candida Albicans

- Kategorie : Clánky

Huby sú veľmi heterogénne organizmy-zahŕňajú huby, muchotrávky, plesne, huby, ako aj kvasinky Candida. Huby sa nachádzajú všade, či už v lesoch, vzduchu, dunách, lúkach, horách a ako parazit vo vnútri alebo na povrchu ľudských organizmov. V tomto článku sa zameriame konkrétne na Candida albicans, ktorá spôsobuje väčšinu prípadov ľudských chorôb (asi 80%).


Kvasinky Candida a huby Candida

Kvasinky sú zárodkom huby. Majú všetky vlastnosti kvasiniek, ale za správnych podmienok sa môžu zakoreniť a produkovať mycélium (vegetatívne telo huby, ktoré vykonáva výživové a reprodukčné funkcie). Kvasinky Candida žijú v našom tele každý deň, obývajú našu sliznicu a pokožku. Vďaka svojim vlastnostiam môžu priľnúť takmer ku každému tkanivu v našom tele. V tejto fáze však nie sú pre naše telo nebezpečné. Kvasinky žijú symbioticky s ľuďmi, čo znamená, že nepoškodzujú ľudí s normálnym imunitným systémom. Vyznačujú sa odolnosťou voči kyslému prostrediu žalúdka, čo ich robí dobre pripravenými na život v ľudskom zažívacom trakte. Žijú na zvyškoch potravy a spolu s baktériami tvoria fyziologickú flóru tráviaceho systému. Ak je však táto rovnováha narušená, kvasinky Candida sa môžu zmeniť na parazita žijúceho na ľuďoch, čo sú huby Candida.


Čo spôsobujú huby Candida?

Byť parazitom znamená, že na to, aby huby prežili, potrebujú hostiteľa (chorého), aby ich "nakŕmil". S cieľom získať jedlo (jedia proteínové molekuly), huby napadajú tkanivá nášho tela. Vďaka kyselinám a tráviacim enzýmom vytvárajú huby v mieste postihnutého tkaniva hubové zameranie, ktoré spôsobuje zápal. Prostredníctvom oslabeného miesta vstupujú toxické metabolické produkty huby do tela a spôsobujú otravu tela, ktoré sa stávajú médiom pre iné (aj iné) huby a baktérie. Do infikovaného organizmu sa dostávajú látky ako endotoxíny, neurotoxíny a kandidotoxíny. Zhoršujú imunitný systém a ovplyvňujú tesnosť čreva - často prenikajú do krvného obehu cez netesné črevo a spôsobujú chronický zápal.


Kandidóza

Násobenie húb Candida v tele a všetky následky, ktoré nasledujú, vedú k výskytu kandidózy. Dá sa rozdeliť na:


1. Povrchová kandidóza
Candida spôsobuje plesňové infekcie medzi prstami, drozdom, mykózami vagíny, nechtami, slabinami a dermatitídou (často na teplých a vlhkých miestach, ako sú kožné záhyby). Tento typ kandidózy je ľahko liečiteľný a prechádza pomerne rýchlo, ale rád sa relapsuje rovnako rýchlo. Ak sa podmienky pre hubu zhoršia, bunky produkujú spóry obklopené hrubou bunkovou membránou. Táto forma spôsobuje, že keď sa vrátime k starým návykom po období liečby, spóry sa opäť premenia na kvasinky a potom na huby Candida.


2. Kandidóza hrubého čreva
V hrubom čreve dochádza k nadmernému rastu kvasiniek Candida. Choroba je nebezpečná, pretože ak sa nelieči, vedie k poškodeniu črevnej sliznice, ulcerácii, črevnému krvácaniu a výskytu systémovej kandidózy.


3. Diseminovaná (inak hlboká alebo systémová) kandidóza
Vnútorné systémy sa infikujú, keď Candida vstupuje do krvi. Mimoriadne nebezpečné pre zdravie a život, pretože je často zamieňané s inými chorobami (so zameraním na špecifické príznaky, nie na celok). Symptómy môžu ovplyvniť nervový systém, tráviaci systém, pohybový systém, genitourinárny systém, kožné problémy, endokrinný systém, dýchací systém a orgán zraku. Preto tento typ kandidózy môže "falošnú" hypertenziu, syndróm dráždivého čreva, reflux kyseliny, neurózu, alergie, autizmus a mnoho ďalších.

Príčiny kandidózy

- oslabený imunitný systém
- dlhodobá antibiotická liečba
- steroid
- perorálna antikoncepcia
- jesť príliš veľa cukru
- konzumácia spracovaných potravín
- droga
- stres a nedostatok spánku


Diagnostika

Ako už bolo povedané, kvasinky Candida sa vyskytujú fyziologicky v našom tele, preto je diagnóza kandidózy veľmi ťažká. Zistenie prítomnosti Candidy nemusí nevyhnutne znamenať kandidózu.
Medzi najobľúbenejšie testy patria:
1. Kultúra stolice alebo iných sekrétov
Na špeciálnom mikrobiologickom médiu sa kvasinky z výkalov alebo iných sekrétov "pestujú". V priemere sa výsledok testu dosiahne asi po 7-10 dňoch. Skríningový test má vysokú pravdepodobnosť chyby.
2. Test ELISA
Je to sérologický test, ktorý detekuje protilátku po kontakte s hubovými antigénmi. Spoľahlivosť testu je veľmi nízka a dosahuje približne 40%.
3. Mikroskopické vyšetrenie krvi
Test je určený na testovanie pokročilého štádia kandidózy, keď huba vstúpila do obehu. Spočíva v odbere krvi od pacienta a mikroskopickom pozorovaní huby.
4. Test PCR
Genetické testovanie pomocou PCR identifikuje DNA (genetický materiál) huby. Test je založený na duplikácii fragmentu DNA huby a je vysoko citlivý. K dispozícii je tiež metóda PCR v reálnom čase, ktorá tiež skúma genetický materiál bunky a je navyše 100-krát citlivejšia.


Liečba

Antibiotiká sú bežnou liečbou kandidózy. Aj keď sa ich rozhodneme vziať, neprinesú žiadne výsledky bez "opravy" imunitného systému. Preto je hlavným odporúčaním v prípade kandidózy použitie reštriktívnej antifungálnej stravy a podpora tela pomocou probiotík. Bolo dokázané, že kmene Lactobacillus helveticus inhibujú množenie kvasiniek. Okrem toho bylinky odporúčané Stephenom Buhnerom pre plesňové choroby sú: kyselina kaprylová, čučoriedka, alchornea, Sida acuta, sladké drievko a huby Reishi. Existujú tiež hotové zmesi špeciálne navrhnuté na liečbu kandidózy, ako napríklad: Candigo, Izen Labs

Product added to wishlist
Product added to compare.