Vírus Epstein-Barr

Vírus Epstein-Barr

- Kategorie : Clánky

Vírus Epstein-Barr, všeobecnejšie známy pod neúplným názvom vírus EBV, je patogén patriaci do skupiny herpesviridae. Je v rovnakej skupine ako vírus herpes simplex (HSV) alebo cytomegalovírus (CMV). Vírus Epstein-Barr je vírus, ktorý spôsobuje infekčnú mononukleózu nazývanú"kissova choroba". Infekcia vírusom Epstein-Barr môže viesť k mnohým vážnym zdravotným komplikáciám vrátane autoimunitných. Diagnóza vírusu Epstein-Barr je tiež mimoriadne dôležitá u pacientov s lymskou chorobou.

Ako sa dostanete vírus?

Samotná skutočnosť, že sa nazýva bozkávacia choroba, naznačuje, že sa prenáša hlavne slinami (tiež jedením z tej istej platne, pitím z tej istej fľaše alebo použitím tej istej zubnej kefky). Infekcia sa však môže vyskytnúť aj krvou a fyzickým (sexuálnym) kontaktom. Odhaduje sa, že až 90-95% svetovej dospelej populácie sú nositeľmi EBV. U detí je toto percento relatívne malé a je 40-50%. Takéto vysoké percento infikovaných ľudí je spôsobené tým, že priebeh ochorenia sa môže vyskytnúť úplne asymptomaticky a chorá osoba si nie je vedomá tejto choroby.

Príznaky

Niektorí ľudia nemajú príznaky, ale väčšina z nich sú typické príznaky infekcie, ktoré môžu byť spôsobené mnohými inými chorobami, takže je ťažké diagnostikovať EBV. Najčastejšími príznakmi sú horúčka, únava, bolesť hlavy, bolesť celého tela, bolesť hrdla, vyrážka, slabosť alebo nedostatok chuti do jedla.

Ak sa však EBV nelieči dlhší čas, môže viesť k infekčnej mononukleóze a spôsobiť výrazné zhoršenie zdravia. Charakteristické príznaky mononukleózy sú:
- zápal hrdla a mandlí so začervenaním sliznice a prítomnosťou plaku. To je sprevádzané silnou bolesťou, veľkými ťažkosťami pri prehĺtaní a vysokou horúčkou až do 40°C
- zväčšenie lymfatických uzlín-zvyčajne okolo krku. Môže pretrvávať až šesť mesiacov po počiatočnej infekcii.
- zväčšenie sleziny-postihuje iba polovicu pacientov
- hepatitída
- vyrážka

EBV a lymská choroba

Infekcia vírusom Epstein-Barr (EBV) je bežná u ľudí s lymskou boreliózou. Infekcia týmto vírusom môže byť veľmi často zodpovedná aj za falošne pozitívne výsledky sérologických testov na prítomnosť cievok boreliózy. Ak existuje podozrenie na koinfekciu týchto dvoch infekcií, je potrebné stanoviť ďalšiu diagnózu Lymskej choroby.

Vírus Epstein-Barr (EBV) môže prispieť k rozvoju syndrómu chronickej únavy, ale aj ochorenia štítnej žľazy, hučania v ušiach, závratov, bolesti kĺbov, kostí, svalov alebo neurologických príznakov. Je prakticky nemožné rozlíšiť príznaky infekcie EBV od Lymskej choroby. Ak podstupujete dlhodobú liečbu lymskej boreliózy a nevidíte žiadne účinky, mali by ste zvážiť infekciu EBV. Obe tieto infekcie môžu tiež koexistovať, čo ďalej zhoršuje príznaky u pacienta.

Diagnóza

Na detekciu EBV sa na detekciu protilátok používajú sérologické metódy.

- anti-VCA IgM-ktoré sa vyskytujú v akútnej fáze a niekedy pri opätovnej aktivácii infekcie, zmiznú po niekoľkých mesiacoch
- anti-VCA IgG-ktoré sú prítomné vždy od okamihu infekcie, naznačujú anamnézu infekcie
- anti-EA-užitočné pri diagnostike akútnej infekcie EBV a akútnej fázy infekčnej mononukleózy.
- anti-Ebna-užitočné pri diagnostike infekcie EBV v minulosti a infekčnej mononukleózy v minulosti.

Liečba

Neexistujú žiadne špecifické farmaceutické činidlá na liečbu mononukleózy. Jediné lieky používané na kontrolu vírusu sú voľne predajné lieky proti bolesti a protizápalové lieky. Existujú však prirodzené metódy liečby. Toto je m.in.:

1. Bylinná zmes čínskej lebky, Isatis a sladkého drievka
2. Čaj so zázvorovou šťavou
3. Andrographis (všimnite si, že asi 1% ľudí užívajúcich andrographis dostane žihľavku; ak k tomu dôjde-prestaňte používať bylinu, vyrážka zmizne asi po 1 týždni)
4. Bylinná zmes Motherword a mučenky
5. Bylinná zmes Cordyceps a Rhodiola

Nemali by ste však falšovať odpočinok a piť veľa vody.

Product added to wishlist
Product added to compare.